The-girl-the-bike-and-the-light-free-license-CC0

Angst en autisme

Veel kinderen en jongeren met autisme krijgen in hun leven te maken met zogenaamde comorbide stoornissen. Deze comorbide stoornissen zijn stoornissen waar je meer “vatbaar” voor bent als je al een andere stoornis hebt. Soms komt dit omdat stoornissen op elkaar lijken of een bepaalde overlap hebben (autisme en ADHD) of omdat stoornissen een oorzaak-gevolg relatie kunnen hebben angst(autisme en depressie). Ook bij autisme zijn enkele comorbide stoornissen bekend. Deze zijn:

Autisme en angststoornissen komen vaak samen voor. Ongeveer 40% van de mensen met autisme heeft ook last van een angststoornis. In dit artikel zal ik een aantal verschillende angststoornissen toelichten, een aantal signalen benoemen en tips geven wat je er, als ouder, aan kunt doen.

Angststoornissen

Angststoornissen is een brede groep van psychische stoornissen; van paniekstoornissen tot specifieke angsten zoals claustrofobie (angst voor kleine ruimtes). In dit stukje wil ik vooral de specifieke fobie, sociale angststoornissen en gegeneraliseerde angststoornissen bespreken. Mensen met een specifieke fobie hebben een overdreven angst voor een bepaalde situatie of prikkel. Bekende specifieke fobieën zijn de fobie voor spinnen, de fobie voor kleine ruimtes en de fobie voor hoogtes. Mensen met autisme hebben vaker last van bijvoorbeeld een fobie voor harde geluiden. Een sociale angststoornis is een angststoornis waarbij mensen angst hebben voor sociale interacties. Mensen met autisme hebben hier vaak last angststoornis en autismevan, omdat zij deze situaties vaak al erg moeilijk vinden. Ze zijn bang voor commentaar op hun gedrag of bang dat ze teveel opvallen. Een gegeneraliseerde angststoornis, als laatste, is een stoornis waarbij mensen constant een gevoel van angst of zorgen ervaren. Deze gevoelens gaan niet zomaar weg. De zorgen kunnen bijvoorbeeld gaan over werk of school, maar ook over afspraken en hygiene. Mensen met deze stoornis hebben vaak ook fysieke klachten zoals vaak ziek zijn, misselijk zijn of slecht slapen.

Signalen

Angststoornissen zijn soms moeilijk te constateren bij kinderen en jongeren met autisme. Vaak worden alle symptomen simpelweg toegevoegd aan de diagnose autisme. Let op de volgende dingen als je twijfelt of er misschien meer aan de hand is bij jouw kind dan alleen autisme:

  • Bepaalde situaties altijd uit de weg proberen te gaan, zoals een donkere kamer in moeten of zelf iets kopen in een winkel
  • Niet meer naar school willen gaan
  • Vaker ziek zijn
  • Slecht slapen en veel klagen over nachtmerries
  • Veranderingen in gedrag (minder willen spelen, vaker alleen willen zijn, geen zin hebben in school)
  • Veranderingen in emotie en gedragsproblemen (vaak boos, bang of verdrietig)
  • Vaak met de handen over de oren lopen of harde geluiden uit de weg gaan
  • Altijd erg angstig zijn en schrikken van plotselinge geluiden etc.

Zelfhulp

angststoornissen en autismeAls je zorgwekkende signalen bij jouw zoon of dochter ziet, kan je (mits ze nog niet zo erg zijn) eerst zelf proberen deze op te lossen. Probeer erachter te komen waar jouw kind precies bang voor is en probeer ook te achterhalen dit komt. Misschien hebben ze een enge film gezien of een naar verhaal gehoord op school. Als je weet waar de angsten betrekking op hebben en waar ze vandaan komen, probeer dan het probleemgedrag op te lossen. Beloon jouw zoon of dochter als ze dapper zijn. Bijvoorbeeld als ze meegaan met de boodschappen en zelf een zak chips afrekenen die ze willen hebben.

Als de problemen te groot zijn om zelf op te lossen of de problemen aanhouden, zoek dan altijd hulp bij een professional. Bespreek met deze professional de zorgen over een eventuele angststoornis en let er op dat het niet meteen word afgeschoven op autisme. Een psychiater kan daarnaast ook medicatie voorschrijven voor hele heftige gevoelens van angst, indien dit nodig is.

facebooktwitterby feather
Als eerste een nieuw artikel lezen? 
Schrijf je in voor de autismore nieuwsbrief!

Een gedachte over “Angst en autisme”

  1. Verhelderend artikel. Ik (v, 41 jaar) kreeg pas een jaar geleden de diagnoses ASS en ADD. Ik vind het jammer dat er zo weinig bekend(?) / geschreven is over volwassen vrouwen met autisme.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *