Startup Stock Photos

Apps en autisme

Elk kind groeit tegenwoordig op met technologie, of je ze als ouders nu wel of niet een mobieltje geeft op hun zevende, ze snappen hoe het allemaal werkt. Voor sommige ouders zal het zelfs herkenbaar zijn dat de kinderen de ipad uit je hand pakken om je “even te laten zien hoe het moet”. Hetzelfde geldt voor kinderen met autisme. Van hoog functionerend autisme tot kinderen met een grote achterstand; de ipad, telefoon of computer lijken soms maar weinig geheimen voor ze hebben. Deze kennis en interesse kan ook op een educatieve en vaak leuke manier worden ingezet! Zo zijn er apps die speciaal zijn ontwikkeld voor kinderen met autisme, maar ook apps die deze specifieke insteek niet hebben kunnen perfect zijn voor kinderen met autisme. Dit artikel gaat om deze reden over autisme en apps! Hieronder noem ik een aantal apps die leuk en leerzaam zijn voor kinderen met (en zonder!) autisme.

 

Autiplan

Dit is misschien wel de meest uitgebreide Nederlandse app voor kinderen met autisme. In deze app kan je een complete dagplanning maken met pictogrammen die je kan zien op je telefoon, tablet en computer en ook kan uitprinten. Met maar liefst 11.000 pictogrammen is er voor elke handeling op de dag wel een mooie pictogram te vinden in deze app. Gelukkig hoef je niet voor elke dag een nieuwe planning te maken in de app, maar kan je voor elke dag een zogenaamd “sjabloon” maken. Deze kan je dan een beetje aanpassen per dag. Bijvoorbeeld als je op een woensdagmiddag een keertje naar Oma gaat in plaats van naar de speeltuin. Daarnaast kan je waarschuwingen instellen op je telefoon. Zo kan je zoon of dochter een waarschuwing krijgen dat hij/zij over 5 minuten klaar moet zijn voor de voetbaltraining. Autiplan is een fijne en overzichtelijke app die veel stress kan wegnemen binnen een gezin.

Kosten: Gratis! Of 5,95 per maand voor een uitgebreidere versie.

Dr. Leo Kannerhuis

Het Dr. Leo Kannerhuis is een instelling die veel onderzoek doet naar autisme en ook behandeling en begeleiding biedt. Helaas is deze instelling niet in heel Nederland actief, maar om toch een beetje mee te kunnen profiteren van de kennis van deze instelling hebben ze een viertal apps uitgebraAutisme en appscht, gericht op kinderen en jongeren met autisme. Deze zijn de: studeer coach, school coach, ov-coach en werk coach. De apps werken allemaal met een vraag en antwoord interface. Zo kan de eerste vraag “waar ben je?” zijn, waarop je kan antwoorden met “op school” of “thuis” daarna komt de vraag “waar gaat je vraag over?” etc. Zo gaan de vragen door tot je uitkomt bij jouw probleem. Bijvoorbeeld “ik ben mijn schoollunch vergeten” of “ik zit in de verkeerde trein”. Vervolgens krijg je een oplossing voor jouw probleem. Het is jammer dat elke situatie een eigen app krijgt en je per app moet betalen. Gelukkig zijn de apps niet duur en als jouw zoon of dochter voor het eerst alleen met het OV gaat reizen is het misschien fijn dat hij deze app bij de hand heeft.

Kosten: 0.89 per app.

Sociaal Op Stap

Deze app is wat uitgebreider dan de vorige en geeft stappenplannen voor allerlei sociale situaties zoals “wat als een afspraak niet doorgaat?” en “je vrienden begroeten” en zelfs “carnaval”. Voor elke situatie heeft de app een stappenplan en hoewel de app zelf niet heel veel situaties geeft, kan je er zelf nog veel situaties aan toevoegen! Je kan zelfs zelf foto’s maken om de stappen nog duidelijker te maken. Situaties die moeilijk zijn, of op het moment veel stress geven, kunnen op deze manier overzichtelijker worden gemaakt.

Kosten: Gratis!

Siri

Siri is een soort persoonlijke assistent op je telefoon of tablet waar je tegen kan praten. Zo kan je snel een nieuwe afspraak in je agenda zetten of even opzoeken waar het dichtstbijzijnde tankstation is. Hoewel deze app helemaal niets met autisme te maken lijkt te hebben, zijn er toch kinderen met autisme (en hun ouders) die niet meer zonder deze app kunnen. Lees bijvoorbeeld eens het verhaal van deze jongen die niet alleen veel meer ging praten dankzij siri, maar ook leerde om attent en beleefd te zijn dankzij zijn gesprekken met siri.

Kosten: standaard op Iphone’s en Ipad’s vanaf iOS 5 (helaas nog niet in het Nederlands).

Educatieve apps

Er zijn ontzettend veel educatieve apps beschikbaar voor op je telefoon of je tablet. Apps om te leren lezen, reken, schrijven, tellen, kleuren, gitaar spelen en ga zo maar door. In plaats van dat ik ze allemaal voor je test, stuur ik je door naar iemand die dat al gedaan heeft! Op de website van Juf Jannie kan je heel veel recensies lezen over allerlei educatieve apps.

 

 

 

facebooktwitterby feather
Als eerste een nieuw artikel lezen? 
Schrijf je in voor de autismore nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *