stage-webmarketing-montpellier

Het brein en autisme – Hersenstructuren

De autisme spectrum stoornissen (ASS) bestaan uit veel verschillende vormen. Vaak wordt de diagnose autisme gebaseerd op problemen die te zien zijn in het gedrag, zoals de moeilijkheden in de sociale communicatie. Deze problemen in het gedrag kunnen voort komen uit de opvoeding en gebeurtenissen die iemand heeft meegemaakt. Maar deze problemen kunnen zich ook ontwikkelen door  verschillende delen van de hersenen die anders werken bij mensen met autisme. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat er veel verschil zit in de hersenen van een persoon met autisme en een persoon zonder autisme. Wat zijn deze verschillen precies, en welke invloed kan dit hebben?

Brein Autisme

Het sociale brein
Veel hersendelen die een link hebben met autisme zijn onderdeel van wat ook wel het ‘sociale brein’ wordt genoemd. Dit zijn onder andere het corpus callosum, de amygdala, de frontale kwabben en het cerrebellum. Bij mensen met autisme kunnen deze gebieden groter zijn dan normaal, maar ook de hoeveelheid van bijvoorbeeld de witte en grijze cellen kunnen verschillen. Deze hersengebieden hebben allemaal betrekking op  bijvoorbeeld het kunnen tegenhouden van impulsen, en kunnen voor cognitieve problemen gedragsproblemen zorgen.

Het corpus callosum

Het corpus callosum is een onderdeel van de hersenen die anders is ontwikkeld bij kinderen met autisme. Het zorgt voor de communicatie tussen de twee hersenhelften. Zo kunnen de verschillende functies  in de hersenen, zoals de waarneming en het geheugen, wel goed werken bij mensen met autisme, maar gaat er iets mis in de communicatie tussen de verschillende hersendelen. Dit kan voor verschillende problemen zorgen, bijvoorbeeld in sociale contacten, maar ook op het gebied van taal.

De amygdala
De amygdala  is een regelcentrum in de hersenen. Het maakt verbanden van waarnemingen die binnen komen via de zintuigen. Deze worden vervolgens gekoppeld aan emoties. De amygdala probeert daarna die emoties en sociaal gedrag te reguleren, iets wat bij kinderen met autisme wel eens lastig gaat. Dit proces gaat normaal helemaal automatisch.

Deze abnormaliteiten in de hersenen ontwikkelen zich al in de baarmoeder. Kinderen met autisme kunnen dus niet zomaar  even ophouden met het probleemgedrag of bijvoorbeeld  snel ‘genezen’ worden door een wondermedicijn.

De officiële bron die is gebruikt voor dit artikel is: Wicks-Nelson, R., Israel, A. C. (2009). Abnormal child and adolescent psychology. Pearson Education LTD, London

facebooktwitterby feather
Als eerste een nieuw artikel lezen? 
Schrijf je in voor de autismore nieuwsbrief!

Een gedachte over “Het brein en autisme – Hersenstructuren”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *