Jeri+Johnson

Behandelingen en autisme

Wanneer jouw zoon of dochter een diagnose in het autisme spectrum stoornis krijgt, betekent het niet dat hij of zij meteen in therapie moet gaan. Er bestaat ook geen behandeling om autisme te genezen. De behandeling of begeleiding voor kinderen met autisme is er vooral op gericht om bijkomende problemen te verminderen. Het kan zijn dat jouw kind op dit moment geen problemen ondervindt in bijvoorbeeld de sociale omgang of op school. Wanneer er wel problemen beginnen te ontstaan en je aan behandeling of begeleiding zit te denken, is het handig om vooraf na te gaan wat de mogelijkheden zijn. Er zijn veel verschillende vormen, die zich op de verschillende probleemgebieden richten. In dit artikel zal ik een aantal trainingen en tJeri+Johnsonherapieën op een rijtje zetten.

TOM-training

De ‘theory of mind‘ ofwel TOM staat centraal bij deze training. TOM is het vermogen van iemand om zich in te kunnen leven in de ander, en kunnen bedenken dat de ander gevoelens en gedachten heeft die anders kunnen zijn dan je eigen gevoelens en gedachten. Sommige kinderen met autisme kunnen hier moeite mee hebben, en bij hen moet de TOM nog wat ontwikkelen. In de TOM-training leren deze kinderen bijvoorbeeld om emoties te herkennen en hoe je in sommige sociale situaties kan reageren. Meestal bestaat de training uit een aantal groepssessies en oefeningen voor thuis. De training is geschikt voor kinderen van 5 tot 12 jaar.

ABA-training

Applied Behavior Analysis, ofwel ABA-training is een training gericht op de ontwikkeling van het kind met autisme. De training bestaat uit oefeningen die helpen bij de ontwikkeling van bijvoorbeeld zelfredzaamheid, sociale vaardigheden, maar ook schoolse vaardigheden. Op een spelende manier wordt het kind gestimuleerd door middel van beloning en positieve feedback. Hierdoor leert het kind op een leuke manier nieuw gedrag aan die hij of zij ook in andere situaties kan gebruiken. Het is een intensieve langdurige training die 1 op 1 wordt gegeven door een begeleiders die hiervoor een cursus hebben gevolgd. Ook de ouders spelen een rol in de training en krijgen oefeningen van de ABA-trainer. Geschikt voor elke leeftijd.

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie kan worden ingezet bij hoog functionerende kinderen vanaf 12 jaar met autisme. In de therapie leert het kind op een andere manier denken over een bepaalde gebeurtenis. Deze gebeurtenis wekt gedachten en gevoelens op en aan de hand hiervan reageert een kind met een bepaald gedrag. Wanneer het kind samen met de therapeut op een andere manier over de gebeurtenis leert denken, heeft dit ook effect op de gevoelens en het gedrag van het kind. Op deze manier leert het kind ander gedrag aan. De behandeling bestaat uit een aantal 1 op 1 sessies met een psycholoog of psychotherapeut.

PRT-behandeling1180112_61021861

De pivotal response treatment is een behandeling voor kinderen met autisme en richt zich op het ontwikkelen en vergroten van de interactie met anderen. Net als bij ABA-training wordt de interactie beloond waardoor kinderen steeds meer interactiegedrag laten zien. Op deze manier leert het kind op een leuke manier nieuwe sociale vaardigheden aan en wordt het zelfvertrouwen vergroot. In de behandeling spelen de ouders de belangrijkste rol. De begeleider leert aan ouders hoe en wat zij moeten doen. De ouders spelen vervolgens met het kind en leren hen zo nieuwe vaardigheden aan. Geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

Zoals je kunt lezen richten deze trainingen en behandelingen zich vooral op de sociale vaardigheden van het kind. Er zijn ook een aantal behandelingen die zich richten op de biologische kant van autisme, zoals neurofeedback training en het gebruik van medicijnen. Hierover zal binnenkort een artikel over worden gepubliceerd.

facebooktwitterby feather
Als eerste een nieuw artikel lezen? 
Schrijf je in voor de autismore nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *