Bijbaan en autisme

Mag ik de nieuwe playstation? Mag ik een avondje naar de bioscoop? Ik heb een nieuwe computer nodig voor school… Mag ik die stoere broek? Hoe ouder jouw zoon of dochter wordt, hoe duurder de vragen vaak worden. Na een tijdje zal je als ouder wellicht zeggen “natuurlijk mag dat, ga er maar voor werken/sparen”. Maar wat nou als je kind autisme heeft? Kan hij of zij dan wel “gewoon” een bijbaantje zoeken? In dit artikel willen we antwoord geven op die vraag. We geven tips voor het zoeken van een leuke bijbaan of vakantiebaan, maar we geven ook tips in het geval een bijbaan voor jouw zoon of dochter (nog) niet is weggelegd.

Welke bijbaan?

Er zijn heel veel leuke bijbaantjes te vinden in Nederland en het eerste waar Bijbaantjes en autismeje samen met jouw zoon of dochter wil naar kijken is wat ze precies willen doen. Vinden ze het prima om vakken te vullen bij de plaatselijke supermarkt of gaan ze liever post bezorgen? Denk ook zeker verder dan de standaard baantjes! Houdt jouw zoon bijvoorbeeld veel van planten, kijk dan eens bij een tuincentrum. Is jouw dochter altijd gekleed in de laatste mode? Ga dan opzoek naar een leuke kledingwinkel! Kijk hierbij ook naar de talenten van jouw zoon of dochter.
Als je eenmaal weet wat voor bijbaantje jouw zoon of dochter graag wil doen, kan je kijken of er vacatures zijn. Ook als deze er niet zijn kan je proberen om hier en daar wat open sollicitaties te versturen. Als ouder kan je hierbij helpen! Schrijf samen een mooie sollicitatie brief en oefen bijvoorbeeld een sollicitatie gesprek. In een sollicitatiebrief kan je altijd alvast vermelden dat jouw zoon of dochter autisme heeft. Noem ook zeker de voordelen hiervan (kijk hier de voordelen van autisme). Je kan ook beslissen om dit pas te noemen in het sollicitatiegesprek, maar let wel op, als ouder ben je waarschijnlijk niet aanwezig bij dit gesprek!

Het is zeker niet aan te raden om het autisme van jouw zoon of dochter te verzwijgen bij een toekomstige werkgever. Als je een toekomstige werkgever op de hoogte brengt van de voor-, maar ook de nadelen van het autisme van jouw kind, kan deze werkgever er rekening mee houden. Enkele dingen die kunnen helpen om een nieuwe bijbaan een goede start te geven zijn:

  • Laat jouw kind eerst een dag meelopen
  • Vraag zoveel mogelijk informatie van te voren zodat jouw kind goed weet wat er gaat gebeuren
  • Zorg dat het duidelijk is bij wie jouw kind altijd terecht kan met vragen
  • Begin niet meteen met lange en drukke dagen
  • Maak duidelijke afspraken over pauze’s en eindtijden

Geen bijbaan

Soms is een bijbaan simpelweg nog te hoog gegrepen. Zeker als jouw zoon of dochter hiernaast ook nog naar school gaat, wil je niet teveel druk leggen op een bijbaan. Wil jouw zoon of dochter toch graag zelf wat geld verdienen, dan kan je hier op de volgende manier bij helpen:Autisme en bijbaan

  • Heitje-karweitje: Bedenk wat klusjes die jouw zoon of dochter in en om het huis kan doen en bepaal voor elk klusje een gepaste beloning. Bijvoorbeeld de auto wassen voor 2 euro, de ramen zemen voor 5 euro of de tuin onkruid vrij maken voor 7,50. Zo leert jouw zoon of dochter ook meteen wat huishoudelijke taken!
  • Een dagje helpen: Twee halve dagen per week werken is misschien te hoog gegrepen, maar misschien is een middag per maand wel goed te doen? Denk voor dit soort werk bijvoorbeeld aan het opzetten van een podium voor een evenement, het verven van een muur of de schapen naar een nieuwe weide brengen. Vertel aan vrienden en familie dat jouw zoon of dochter graag eens in de zoveel tijd met dit soort klusjes komt helpen in ruil voor een kleine vergoeding.
  • Maak gebruik van talenten: Kan jouw zoon goed tekenen? Misschien kan hij wat tekeningen verkopen. Maakt jouw dochter prachtige websites? Misschien kan ze wat websites maken voor enkele kennissen. Als het werk eigenlijk geen werk is, maar een hobby, is het des te leuker als je er wat mee kunt verdienen.
  • Zakgeld: Natuurlijk kan je als ouder ook gewoon wat zakgeld geven. Hier kan je natuurlijk nog steeds wat tegenover zetten, zoals goede cijfers halen of elke week oefenen op de piano.

Probeer als ouder er op de een of andere manier voor te zorgen dat jouw zoon of dochter vanaf een bepaalde leeftijd (bijvoorbeeld 14) wat geld heeft. Zo kunnen ze zelf leren sparen en leren omgaan met geld. Uiteindelijk is die nieuwe playstation namelijk veel meer waard als hij gekocht is van je eigen geld!

 

 

facebooktwitterby feather
Als eerste een nieuw artikel lezen? 
Schrijf je in voor de autismore nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *