public-domain-images-free-stock-photos-little-girl-child-reading-book-bedtime-nap-1

Boeken en autisme

Er zijn duizenden boeken op de markt die je kunnen vertellen wat autisme is, hoe je ermee om moet gaan, hoe het te “genezen” is en zelfs dat het helemaal niet bestaat. Tussen al deze boeken zitten natuurlijk een aantal hele goede, maar ook een aantal hele slechte. Soms wil je echter niet een boek lezen over alle wetenschappelijke onderzoeken naar autisme. Of een naslagwerk met alle mogelijke therapieën en trainingen. Soms wil je gewoon je zoon of dochter wat beter leren begrijpen. Of misschien wil je zoon of dochter zelf wel eens een boek lezen waarbij ze de hoofdpersoon beter begrijpen? Daarom hebben wij een lijstje gemaakt met een aantal boeken die geschreven zijn door autisten, vertelt zijn door autisten, of waar de hoofdpersoon een vorm van autisme heeft.

Waarom ik soms op en neer spring9200000022121460

Naoki Higashida schreef dit boek toen hij 13 jaar was, en dit terwijl hij zelf autisme heeft en heel lang niet kon communiceren met de mensen om hem heen! In het boek beantwoordt Naoki 58 vragen, zoals de vraag: “Waarom spring je soms op en neer?”. Voor mensen met autisme zullen er enkele herkenbare dingen worden uitgelegd. Voor ouders die een zoon of dochter met autisme hebben, kan dit boek hun helpen om het gedrag van hun zoon of dochter soms beter te begrijpen. Het is een heel inspirerend boek, dat veel vragen kan beantwoorden.

 

Autisten liegen niet9200000002152249

Alianna Dijkstra ging voor het schrijven van dit boek op stap met 10 jongeren met een vorm van autisme. Ze ging een dagje mee naar school, hielp een dag mee op de boot, vergezelde iemand naar zijn favoriete museum en ze ging een dag mee naar het werk. Daarnaast interviewde ze de ouder(s) van deze jongeren. In dit boek komt goed naar voren hoe iedereen met autisme anders is en hoe autisme hun leven en die van de mensen om hen heen beïnvloedt.

 

Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht1001004006540009

In dit boek gaat Christopher opzoek naar de moordenaar van de hond van de buurvrouw. Ondanks dat Christoper 15 jaar is, is hij zonder begeleiding nog nooit verder gegaan dan het einde van zijn straat. Christopher heeft namelijk autisme, maar voor dit avontuur moet hij verder reizen dan ooit! Het boek is beschreven vanuit het perspectief van Christopher, waardoor zijn soms vreemde gedrag ineens erg begrijpbaar is. Het is een prachtig boek geschreven door Mark Haddon en een absolute aanrader.

 

Ongelooflijk dichtbij en extreem luid9789041420510

Dit boek van Jonathan Safran Foer gaat over een 9 jarige jongen, Oskar, die in New York opzoek gaat naar het slot dat past bij de sleutel die hij gevonden heeft. Deze sleutel heeft Oskar gevonden in het jasje van zijn vader, die op 9/11 is overleden in het World Trade Center. Tijdens deze zoektocht moet Oskar veel van zijn eigen angsten onder ogen komen (reizen met het OV en praten met vreemden). Net als bij het boek “Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht” beleef je het verhaal vanuit het perspectief van Oskar.

 

Wat ons niet zal doden162161-Millenium 4-Wat ons niet zal doden-0bc751-original-1428403039

Het vierde boek in de populaire Millennium reeks!
Dit vervolg is geschreven door David Lagercrantz en in dit deel kruisen de wegen van Lisbeth Salander en Mikael Blomkvist elkaar weer.  Daarnaast speelt een jongen met autisme een grote rol in dit boek. Hoewel August nog nooit heeft gesproken blijkt hij een talent te hebben voor tekenen en wiskunde. Als zijn vader voor zijn ogen wordt neergeschoten komt er ineens veel druk te staan op deze talenten.

 

facebooktwitterby feather
Als eerste een nieuw artikel lezen? 
Schrijf je in voor de autismore nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *