1062449_75312396

Depressie en autisme

Veel kinderen en jongeren met autisme krijgen in hun leven te maken met zogenaamde comorbide stoornissen. Deze comorbide stoornissen zijn stoornissen waar je meer “vatbaar” voor bent als je al een andere stoornis hebt. Soms komt dit omdat stoornissen op elkaar lijken of een bepaalde overlap hebben (autisme en ADHD) of omdat stoornissen een oorzaak-gevolg relatie kunnen hebben (autisme en depressie). Ook bij autisme zijn enkele comorbide stoornissen bekend. Deze zijn:1062449_75312396

Autisme en depressie komen vaak samen voor. Ongeveer 30% van de mensen met autisme heeft ook last van een depressie. In dit artikel zal ik vertellen wat depressie is, maar ook hoe je het kan signaleren en wat je eraan kunt doen.

Depressie

De meeste mensen hebben al een bepaald beeld van hoe depressie eruit ziet en in plaats van dat ik ga zeggen hoe fout dit is, kan ik zeggen dat dit beeld vaak redelijk correct is. Mensen met een depressie zijn lusteloos, neerslachtig en hebben weinig energie. Maar, net als bij mensen met autisme, kan een depressie enorm verschillend tot uiting komen bij verschillende mensen. Niet iedereen die depressief is, zit dagenlang op zijn kamer naar zielige muziek te luisteren. Niet iedereen met een depressie stopt met eten of slaapt twaalf uur per dag. Zo kunnen mensen enorm vrolijk overkomen, maar diep van binnen zwaar depressief zijn, of eten sommige mensen juist heel veel als ze depressief zijn.
Wederom net als bij autisme, zijn er bij depressie ook verschillende vormen bekend. De bekendste is de Major Depression, waarbij iemand langere tijd in een depressieve periode zit. Daarnaast is ook de bipolaire stoornis redelijk bekend. Dit is een stemmingsstoornis waarbij iemand van een depressieve periode over gaat in een manische episode en andersom. Tijdens een manische episode kent iemand juist grote euforie gevoelens en denkt een persoon juist dat hij of zij alles aankan. Naast deze twee grote stemmingsstoornissen zijn er ook nog de dysthyme stoornis (chronische, matige depressie) en een seizoensgebonden depressie (ook wel de winterblues genoemd).

Signalendepressie en autisme

Bij kinderen kan het lastiger zijn om een depressie te constateren, maar ook kinderen kunnen last hebben van een depressie! Wees bedacht op de volgende signalen:

 • Weinig tot geen eetlust hebben
  • OF veel te veel eten en altijd honger/trek hebben
 • Slecht slapen (nachtmerries, niet in slaap kunnen vallen, veel wakker worden)
  • OF veel te veel slapen en altijd moe zijn
 • Veranderingen in gedrag (minder willen spelen, vaker alleen willen zijn, geen zin hebben in school)
 • Veranderingen in emotie en gedragsproblemen (vaak boos, bang of verdrietig)
 • Snel afgeleid (slechtere cijfers op school)
 • Langzamer bewegen (bijna nooit meer rennen, maar altijd sjokken)

Let extra op dit soort symptomen als er iets ingrijpends is gebeurd zoals:

 • Het overlijden van een familielid of vriend(in)
 • Een scheiding
 • Een verhuizing
 • Gepest worden op school
 • Naar een nieuwe school moeten
 • Vrienden die weggaan (andere school of verhuizen)

Zelfhulp

Als je zorgwekkende signalen bij jouw zoon of dochter ziet, kan je (mits ze nog niet zo erg zijn) eerst zelf proberen deze op te IMG_7697lossen. Vraag wat er aan de hand is en probeer te praten over zijn of haar gevoelens. Probeer een constant dagritme te houden waaraan ook hij of zij moet mee doen (niet in bed liggen tot één uur middags ook niet als je pas laat in slaap viel). Ga samen met je zoon of dochter dingen ondernemen zoals een dagje uit of ga samen twee keer per week sporten (tijdens het sporten maak je endorfine aan waardoor je je blij voelt!). Als de problemen te groot zijn om zelf op te lossen of te lang aan houden, zoek dan altijd hulp bij een professional. Misschien wil jouw zoon of dochter liever niet met jou praten, maar wel met een psycholoog of buddy. Een psychiater kan daarnaast ook medicatie voorschrijven als dit nodig is. Als je contact wil opnemen met een psycholoog, doe dit dan wel altijd SAMEN met jouw zoon of dochter. Het is belangrijk om te laten zien dat je hem/haar wilt helpen en niet iets achter zijn/haar rug om doet zonder overleg. Vertrouwen is erg belangrijk. Schuif de problemen ook niet zomaar van de tafel. Een depressie is een serieus probleem en verdient dus ook serieuze aandacht.

facebooktwitterby feather
Als eerste een nieuw artikel lezen? 
Schrijf je in voor de autismore nieuwsbrief!

3 gedachten over “Depressie en autisme”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *