Immobilier

DSM-V en Autisme

De DSM (Diagnostic and Statistic Manual of Mental Disorders) wordt door veel hulpverleners in de praktijk gebruikt als een classificatie-systeem van psychische stoornissen. In mei 2014 is de DSM-IV opgevolgd door de DSM-V en is er veel veranderd in de omschrijving van autisme. In dit artikel wil ik jullie uitleggen wat de DSM precies is, wat er veranderd is met betrekking tot autisme en wat dit betekend voor de mensen met autisme.

Wat is de DSMDSM-V
De DSM staat voor Diagnostic and Statistic Manual of Mental Disorders. Hierin worden alle psychische aandoeningen beschreven die op dit moment onderzocht en erkend zijn door de American Psychology Association. Voor elke aandoening die wordt beschreven in de DSM is een lijst met criteria gemaakt waaraan een persoon moet voldoen voor hij of zij de diagnose van een psychische stoornis kan/mag krijgen. De DSM is dus vooral ontwikkeld om ervoor te zorgen dat er geen verwarring meer is over wat een specifieke diagnose inhoudt. Voordat de DSM er was werd een diagnose als depressie veelal verschillend geïnterpreteerd door hulpverleners over de hele wereld en kon de betekenis van zo’n diagnose erg verschillen. Zo bestaat er in China de term Shenjing shuairuo wat zoveel betekend als “een zwak zenuwstelsel”. Mensen die Shenjing shuairuo ervaren, voelen zich erg down, hebben weinig energie, zijn zwak en slapen veel. Over de hele wereld zijn er een tal van benamingen voor soortgelijke situaties zoals Nervios in Latijns-Amerika, het Dhat Sybndrome uit Zuid-Azië en Kufungisisa uit Zimbabwe. Al deze termen kunnen worden vergeleken met een Major Depressive Disorder die staat beschreven in de DSM.

De veranderingen in DSM-V met betrekking tot autisme

In DSM-IV werd een Autisme Spectrum Stoornis gediagnosticeerd aan de hand van 4 verschillende vormen van autisme. Dit waren:

– Klassiek autisme
– Asperger syndroom
– Rett’s syndroom
– PDD-NOS

Dit onderscheid in verschillende vormen van een autisme spectrum stoornis is nu weg. In de DSM-V wordt alleen nog maar autisme besproken. De DSM-V beschrijft dat Autisme erg kan verschillen per persoon qua symptomen en ook qua intensiteit, maar er kwamen teveel verschillende benamingen.

Wat betekent dit voor mijn zoon of dochter?
Voor jou zoon of dochter met een autisme diagnose zal er waarschijnlijk vrij weinig veranderen. De naam verandert misschien, maar de diagnose of de behandeling blijft gewoon hetzelfde voor een autisme spectrum stoornis. Twijfel je nu toch, of wil je meer informatie? Dan kan je altijd mij mailen, of misschien meer informatie vragen aan je eigen psycholoog/therapeut/begeleider.

 

facebooktwitterby feather
Als eerste een nieuw artikel lezen? 
Schrijf je in voor de autismore nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *