angry-boy

Feestdagen en autisme

Feestdagen zijn voor de meeste mensen heerlijk! Lekker een dagje vrij, met vaak lekker eten en gezellig samen met familie of vrienden. Voor iemand met autisme is dit heel anders: het is een dag zonder vaste structuur, waarop alles anders loopt dan normaal. Geen school, niet vroeg op en geen voetbal. In plaats daarvan moeten ze naar opa en oma, de kerstmarkt of gaan ze helemaal in het oranje naar de vrijmarkt. Feestdagen zijn vaak zo’n chaos voor kinderen met autisme, dat ze er helemaal niet meer van kunnen genieten. Daarom geef ik jullie in deze blog enkele tips om feestdagen leuk en feestelijk te houden.

VoorbereidingSinterklaas
Iemand met autisme wil van te voren graag weten wat het plan is en waar hij of zij aan toe is. Daarom is het belangrijk om voor een feestdag van te voren te weten wat er allemaal gaat gebeuren. Praat hierover met het gezin. Wat gebeurd er voor het ontbijt, bij wie gaan jullie op bezoek of waar gaan jullie naartoe? Spreek hier goed over met je kind. Leg bijvoorbeeld uit hoe de 1e en 2e Paasdag eruit gaan zien en waarom er eigenlijk pasen gevierd wordt. Waar gaan jullie avondeten en met wie? Als jullie naar een restaurant gaan, probeer dan alvast samen de website te bekijken zodat je kind alvast een idee heeft van wat er te wachten staat (en wat hij of zij wil bestellen).

Houdt je aan het plan
De dag is daar, genieten maar! Het is zo gezellig bij opa en oma dat jullie liever nog een uurtje langer willen blijven. Zorg dan dat je dit eerst goed bespreekt met elkaar. Het is niet leuk als jouw kind er vanuit gaat dat jullie om 3 uur naar huis gaan en vervolgens teleurgesteld wordt. Is het niet mogelijk om je aan zo’n strakke tijd te houden? Maak dan ook niet deze belofte, maar zeg bijvoorbeeld: tussen 3 en 4 uur gaan we naar huis. Dus onthoudt: als er toch veranderingen plaatsvinden in de planning, bespreek dit dan met je kind. Dit is belangrijk voor alle kinderen, maar extra belangrijk voor kinderen met autisme.

Punten van herkenning
Zelfs als je alles voorbereid kan een feestdag nog steeds een heftige ervaring zijn voor iemand met autisme. Om toch wat houvast te kunnen bieden is het fijn als er bepaalde onderdelen van zijn of haar vaste structuur terug te zien zijn op deze dag. Een goed voorbeeld is de bedtijd, of ’s middags de hond uitlaten. Op die manier zijn er kleine punten van herkenning, die bekend zijn en waar geen verrassingen bij komen kijken. Even de hond uitlaten, zoals elke middag, kan even een rustpunt vormen. Ook even lekker een boek lezen of eventjes samen een spelletje spelen kan goed werken om even te ontspannen.

Wat doe jij het liefste op een feestdag? Of wat vind je absoluut niet leuk? Laat het me weten en misschien kan ik je verder helpen.

 

 

facebooktwitterby feather
Als eerste een nieuw artikel lezen? 
Schrijf je in voor de autismore nieuwsbrief!

Een gedachte over “Feestdagen en autisme”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *