person-woman-music-pink

Hulpmiddelen voor autisme

Er zijn veel manieren om kinderen met autisme te helpen met hun prikkelverwerking. Niet alleen door trainingen en therapieën, maar ook door het gebruik van handige hulpmiddelen. In dit artikel zullen we aantal van deze hulpmiddelen toelichten. Hoe en waarom werken ze, en waar kan je ze bestellen (of zelf maken!)?

Koptelefoon

Veel kinderen met autisme hebben last van harde, plotselinge of simpelweg irritante geluiden om hen hulpmiddelenheen. Bijvoorbeeld het geluid van een vrachtwagen die achteruit rijdt, een grasmaaier, een motor die voorbij scheurt, maar ook het tikken van een klok of het gekuch van de buurman. Als ouder kan je niet altijd voorkomen dat je kinderen met dit soort geluiden geconfronteerd worden. Daarom is een koptelefoon voor veel kinderen met autisme een uitkomst! Laat jouw kind zijn koptelefoon opzetten als je hem of haar bijvoorbeeld mee neemt met boodschappen, of naar een drukke verjaardag gaat. Thuis kan de koptelefoon meestal gewoon af. Als je de koptelefoon gebruikt naast een therapie of training, kan je het gebruik hiervan zelfs langzaam afbouwen. Een goede, geluiddempende koptelefoon kan je bestellen op deze website.
In plaats van deze koptelefoon kan je jouw zoon of dochter ook een “gewone” koptelefoon laten dragen. Sluit deze aan op hun telefoon, ipod of mp3-speler en ze kunnen lekker naar hun eigen muziek luisteren. Deze muziek kan de storende omgevingsgeluiden overstemmen.

Squease vest

Soms komt er zoveel informatie binnen dat jouw zoon of dochter met autisme het allemaal even niet meer kan verwerken. Het liefst geef je ze op zo’n moment natuurlijk een flinke knuffel, maar sommige kinderen met autisme worden dan alleen nog maar meer gestrest! Het squease vest is hier een oplossing voor. Als jouw zoon of dochter in een spannende, drukke of nieuwe situatie is, kunnen ze hun squease vest (die onder hun eigen kleren zit) wat oppompen zodat ze extra druk voelen op hun bovenlijf. Net alsof ze zichzelf een stevige knuffel geven. Het werkt eigenlijk hetzelfde als bij een baby die rustig wordt als hij of zij stevig in een doek worden gewikkeld. Het squease vest en al zijn accesoires kan je bestellen of huren op deze website.
In plaats van een squease vest kan je ook zelf een verzwaard vest maken door bijvoorbeeld zakjes zand in een vestje te naaien. Een reiskussentje vullen met zand wordt ook wel eens gedaan. In plaats van een vest kan je ook een verzwaarde deken gebruiken (of zelfs een verzwaarde grote teddybeer). Ook deze kan je zelf maken door zand of kersenpitten in een deken te naaien.

Friemel-speelgoed

Zit jouw zoon of dochter altijd wel ergens aan te friemelen? Dan is hij of zij waarschijnlijk op zoek naar wat

hulpmiddelen auto

extra prikkels en is het waarschijnlijk een goed idee om friemel-speelgoed voor ze te kopen! Dankzij dit speelgoed kan jouw kind altijd “iets” doen als ze eigenlijk “niets” mogen doen. Bijvoorbeeld als ze stil moeten zitten op school, of als ze een lange rit moeten maken in de auto. Ook in spannende en drukke situaties kan dit speelgoed een kalmerend effect hebben door jouw zoon of dochter een beetje af te leiden van de dingen die om hen heen gebeuren. Je kan het friemel-speelgoed bestellen op speciale website als dezeof deze, maar je kan natuurlijk ook gewoon de eerste de beste speelgoed winkel inlopen en een speeltje zoeken dat klein is (het liefst past het in een broekzak), weinig tot geen geluid maakt, en uitnodigt tot aanraken of puzzelen. Denk bijvoorbeeld aan een kleine rubix cube, een stressballetje of een tangle. Laat je zoon of dochter vooral zelf kiezen wat ze fijn vinden en zorg ervoor dat je meerdere friemels in huis hebt. Als eentje dan saai begint te worden kan je meteen de volgende pakken!

Soluss

Niet alleen kinderen met autisme vinden het af en toe moeilijk om te moeten concentreren op hun hulpmiddelen solussschoolwerk als er zoveel interessante dingen om hen heen gebeuren! Een oplossing hiervoor is een soluss. Dit is een scherm die je op je bureau kan zetten zodat je minder afleiding ervaart van wat er in de rest van de klas gebeurt. Deze schermen worden soms al gebruikt tijdens toetsen, maar ze kunnen natuurlijk veel vaker worden gebruikt! Een mooi scherm kan je kopen op deze website. Op de website kan je nog meer hulpmiddelen vinden die kunnen helpen op school, zoals een prikkelarme agenda!

Weet jij nog meer handige hulpmiddelen die ook in dit artikel thuishoren? Laat het ons dan weten!

facebooktwitterby feather
Als eerste een nieuw artikel lezen? 
Schrijf je in voor de autismore nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *