red-school-blur-factory (1)

Naar de middelbare school met Autisme

De overgang van de basisschool naar de middelbare school is voor alle kinderen spannend en kinderen met autisme zijn hier zeker geen uitzondering op! Binnen het passend onderwijs is het tegenwoordig gewenst dat zoveel mogelijk kinderen naar een reguliere middelbare school gaan en dit kan voor sommige leerlingen met autisme een behoorlijke uitdaging zijn. Verschillende lokalen, verschillende leerkrachten, nieuwe klasgenoten en drukke pauzes zijn slechts enkele van de vele veranderingen die beangstigend kunnen zijn. In deze blog geef ik tips geven over hoe je kan proberen om een reguliere middelbare school een  veilige en vertrouwde omgeving te maken voor kinderen met een Autisme Spectrum Stoornis.

Welke school?middelbare school
Veel middelbare scholen hebben een speciaal programma om kinderen met autisme wat extra te begeleiden. Kijk eens of er ook scholen bij in jou buurt zijn die dit bieden. Blijf wel kritisch en test ook of het waar is wat een school beweert, want de ene school besteedt hier veel meer aandacht aan dan de andere. Sommige scholen zeggen goed te kunnen omgaan met kinderen met autisme, maar doen er in de praktijk weinig aan. Mijn tip: kies voor een wat kleinere school. Op deze scholen krijgen kinderen vaak net wat extra aandacht en begeleiding. Daarnaast is een kleiner gebouw ook een stuk minder beangstigend en raak je minder snel verdwaald.

Open Dagen
Kies niet zomaar een school uit op basis van hun webpagina of het advies van je buurvrouw… Bezoek ook de open dag! Op die manier kan je de school met je eigen ogen zien en meemaken. Is het gebouw groot of klein? Hoe zien de lokalen eruit? Wie zijn alle leraren? Welke vakken kan je er volgen? Het is erg belangrijk om het juiste gevoel bij een school te hebben en dat kan je alleen meemaken als je er zelf bent geweest. Pas wel op: een school doet extra zijn best op een open dag. Misschien worden bepaalde zaken mooier gemaakt dan dat ze eigenlijk zijn. Het is dus slim om een school ook eens op een ‘normale’ dag te bezoeken. Zo ervaar je pas écht hoe de school is.middelbare school

Welke vakken
De meeste vakken zijn per school hetzelfde. Op bijna elke middelbare school wordt wiskunde, Nederlands, Engels, Duits, Frans, geschiedenis, aardrijkskunde en biologie gegeven. Per school worden ook verschillende vakken aangeboden. De ene school richt zich op verzorging, de andere op economie, of juist op techniek. Op de ene school kun je Spaans volgen, terwijl de andere school alleen Frans aanbied. Misschien wil jouw zoon of dochter later kok worden? Ook daar zijn speciale middelbare scholen voor. Denk er dus aan wat je zoon of dochter leuk vindt, of wat ze later graag willen doen, voor je samen een school kiest. Nog een extra tip: kies nooit zomaar voor de school waar de meeste vrienden heengaan. Kies voor iets wat echt bij jou past en waar jij je goed bij voelt.

Dit zijn natuurlijk nog maar enkele tips voor het kiezen van een nieuwe school.
In mijn E-book “Autisme en school” kun je nog meer tips lezen over hoe een kind met een Autisme Spectrum Stoornis een zo fijn mogelijke tijd kan hebben op het reguliere onderwijs.

 

facebooktwitterby feather
Als eerste een nieuw artikel lezen? 
Schrijf je in voor de autismore nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *