astronaut-astronomy-discovery-2156

Normaal leven en autisme

Vaak maak ik gebruik van de term “normaal leven”. Bijvoorbeeld in mijn missie

Alle kinderen en jongeren met autisme in Nederland een gelukkig en normaal leven!

In dit artikel wil ik  toelichten wat ik precies bedoel met normaal leven. Daarnaast wil ik ook toelichten hoe ik met kinderen en jongeren met autisme naar hun “normale leven” toe wil werken.

Wat is normaal?

Een normaal leven betekent voor iedereen iets anders. Wat iemand uit zijn leven wil halen, is normaal leven1immers erg persoonlijk. Sommige mensen willen een groot gezin, anderen een goede baan en weer anderen willen liever veel reizen. Voor kinderen en jongeren met autisme is het soms moeilijk om ook dit soort dromen te hebben voor de toekomst. Ze twijfelen of ze bijvoorbeeld wel zelfstandig zullen kunnen wonen, of ze zijn bang dat ze nooit iemand gaan vinden die hen leuk vindt. Toch wil ik kinderen en jongeren graag aansporen om dit soort dromen na te leven. Wat willen zij graag uit hun leven halen? Een normaal leven is in mijn ogen vooral een gelukkig leven; een leven met zelfvertrouwen en zonder veel stress. Voorbeelden van dromen die iemand kan hebben zijn:

  • Een goede en leuke baan hebben
  • Een gezin hebben
  • Een mooi huis hebben
  • Rijk zijn
  • Veel van de wereld hebben gezien
  • Een lieve man of vrouw hebben

Dromen worden doelen

Samen met kinderen en jongeren met autisme wil ik graag uitvinden wat hun dromen voor de toekomst zijn. Deze dromen kunnen we daarna omzetten in doelen. Vervolgens gaan we eraan werken om deze doelen te behalen. Geen doel is te groot! De grote toekomstdroom wordt vertaald naar een groot doel. Dit grote doel kunnen we vervolgens in stukken gaan hakken. Bijvoorbeeld in een doel voor over 5 jaar. Wat moet ik over 5 jaar bereikt hebben om mijn grote doel te halen? Dat doel kan weer worden verkleind naar een doel voor normaal leven2dit jaar. Zo werken we langzaam naar het doel voor de week. Hieronder lees je een voorbeeld van een droom van een jongen van 15:

“Ik wil later graag samen met een lieve vrouw op een boerderij wonen met een paar dieren en hiermee ook mijn geld verdienen”.

Voor een doel over vijf jaar zou je dan het volgende kunnen stellen “ik wil een diploma in dierverzorging” en “ik kan zelfstandig wonen” en “ik wil een vriendin hebben”.
Doelen voor dit jaar zouden kunnen zijn “ik heb een opleiding gekozen die te maken heeft met dieren” en “ik leer koken” en als laatste “ik heb meer zelfvertrouwen zodat ik meisjes durf aan te spreken”. De doelen voor deze week zouden dan kunnen zijn “op internet zoeken naar opleidingen met dieren”, “een eitje bakken met papa” en “vijf leuke dingen aan mijzelf verzinnen”.

Het voordeel van het grote doel is dat iemand elke week weet waar hij of zij voor werkt. Als je alleen een opdracht krijgt als “bak eens een ei”, maar het is onduidelijk wat je daar zelf aan hebt (behalve een lekker eitje om op te eten) is je motivatie een stuk lager om dit weekdoel te halen. Als het duidelijk is dat dit eitje een kleine stap is richting jouw grote levensdroom, dan is het een stuk makkelijker om die stap te maken!

Ik hoop dat ik je met dit artikel heb uitgelegd wat ik bedoel met een normaal level en hoe dit te bereiken is voor iedereen die autisme heeft.

facebooktwitterby feather
Als eerste een nieuw artikel lezen? 
Schrijf je in voor de autismore nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *