stage-webmarketing-montpellier

Savant syndroom en autisme

Als jouw kind autisme heeft, dan krijg je al snel te maken met alle vooroordelen die rondgaan over autisme. Het zijn mensen die niet sociaal (willen) zijn. Mensen die niemand recht aankijken. Maar ook mensen die het getal pi tot 500 decimalen kunnen opzeggen, toch? Hoe komt het vooroordeel van deze super slimme autisten eigenlijk de wereld in? Bestaat het wel echt? Dat wordt besproken in dit artikel.

Autistische Savants

Jazeker, de (autistische) savant bestaat! Mensen met een uitzonderlijk geheugen, een perfect gehoor of bijzondere wiskundige talenten lopen rond op deze aardbol. Enkele bekende zijn:

  • Kim Peek, de man die de inspiratie was voor het karakter van Dustin Hoffman in de film rain man.
    Savant autisme
    Kim Peek

    Kim Peek onthoudt alles wat hij ooit heeft gelezen, en hij heeft erg veel gelezen!

  • Stephen Wiltshire, die een hele stad kan natekenen na hem slechts een keer vanuit een helikopter te hebben gezien.
  • Daniel Tammet, een man die de allermoeilijkste sommen zonder rekenmachine kan oplossen en een nieuwe taal kan leren in een week.
  • Derek Paravicini. Hij hoeft een muziekstuk slechts een keer te horen en hij kan het zelf perfect naspelen op de piano.

Maar hoe komen deze mensen zo goed in hun verschillende talenten? Dat wordt nog altijd druk onderzocht, maar een populaire theorie is dat deze mensen zo geïnteresseerd zijn in iets dat dit al hun aandacht opslokt. Dit zien we bij meer mensen met autisme! Wellicht heb je bij jouw zoon of dochter wel eens gemerkt dat als het onderwerp over hun favoriete tv-programma gaat, ze er alles over weten. En dan bedoel ik echt alles! Mensen met autisme kunnen zich helemaal toeleggen op één favoriete bezigheid en worden op deze manier al snel erg goed hierin. Hebben ze daarnaast ook nog eens een talent dat past bij hun interesse, dan worden ze al snel bovenmenselijk goed. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een enorm goed gehoor zoals Derek Paravicini heeft, of het feit dat Kim Peek in drie seconden twee pagina’s van een boek kan lezen! Bij sommige savants komen deze talenten met een prijskaartje. Zo kan Kim Peek zijn eigen schoenveters niet strikken en Stephen Wiltshire leerde pas spreken op zijn negende. Daniel Tammet is in dit lijstje de enige die hoog-functionerend autisme heeft. Hij is dus ook de enige die kan uitleggen aan onderzoekers wat hij allemaal doet als hij een wiskundige berekening oplost.
Niet alleen mensen met autisme vertonen echter dit soort bijzondere talenten. Er zijn ook mensen die, nadat ze hersenschade hebben opgelopen, dit soort bijzondere dingen kunnen. Een voorbeeld is Orlando Serrell. Op zijn tiende kreeg hij een honkbal hard tegen zijn hoofd en sinds die dag kan hij moeilijke kalenderberekeningen uitvoeren en weet hij van elke dag na dit ongeluk nog wat voor weer het was.Savant syndroom en autisme 1

Rain man

Slechts enkele honderden mensen op de wereld vertonen zulke bijzondere talenten dat zij een Savant genoemd mogen worden. Toch denken veel mensen dat iedereen met autisme dit soort talenten heeft. Waar komt dit vooroordeel vandaan? Waarschijnlijk is de film rain man hier de grootste boosdoener van. In deze populaire film leren we een karakter kennen die gebaseerd is op Kim Peek. Veel mensen dachten na het zien van deze film dat alle mensen met autisme deze talenten hadden. Dit terwijl Kim Peek geen autisme heeft, maar is geboren met een hersenbeschadiging.

facebooktwitterby feather
Als eerste een nieuw artikel lezen? 
Schrijf je in voor de autismore nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *