o-HIGH-SCHOOL-STUDENTS-facebook

Schoolweigering en autisme

Een veel voorkomend probleem bij kinderen en jongeren met autisme is schoolweigering. Hiermee wordt bedoelt dat kinderen helemaal niet meer naar school durven of willen. Dit is niet te vergelijken met spijbelen, want spijbelen heeft te maken met bepaalde lessen niet willen volgen. Hoewel de problemen bij iedereen natuurlijk anders zijn, wil ik in dit artikel een aantal oorzaken en tips bespreken die misschien kunnen helpen.

Pesten

Pesten is waarschijnlijk de meest voorkomende reden waarom kinderen niet meer naar school willen. Niet alleen als iemand zelf gepest wordt, maar ook als er in een klas veel wordt gepest, kunnen leerlingen bang zijn om naar school te gaan. Pesten is een lastig probleem omdat veel scholen en leerkrachten denken dat ze alleen d1066564_60279004e persoon die gepest wordt moeten helpen. Dit terwijl vaak ook de kinderen die pesten geholpen moeten worden! Als er gepest wordt op school, of zelfs in de klas van jouw zoon of dochter, praat daar dan altijd eerst met je zoon of dochter over. Probeer goed in te schatten hoe erg het pesten is, want soms lijkt het erger dan het is, of andersom. Vervolgens is het belangrijk dat het pestprobleem ook wordt besproken met de school. Probeer dit het liefst met de toestemming van jouw zoon of dochter te doen, en niet achter hun rug om. De school moet uiteraard optreden tegen het eventuele pestgedrag en ervoor zorgen dat iedereen weer veilig naar school kan. Probeer hierin ook mee te denken met school, maar verwacht niet dat een school binnen twee dagen alles opgelost kan hebben. Als je merkt dat de school niet genoeg doet, of dat het ze niet lukt om het pesten te stoppen, twijfel dan niet om van school te wisselen. Het zal even moeilijk zijn, maar uiteindelijk kan een nieuwe school een grote verbetering zijn.

Veiligheid

School is verantwoordelijk voor de veiligheid van hun leerlingen. Als iemand zich niet veilig voelt op school moet dit zeker niet worden genegeerd. Kinderen met autisme kunnen zich soms sneller niet veilig voelen op school, omdat zij sociale situaties anders kunnen interpreteren. Wat andere een klein voorval vinden, is voor iemand met autisme misschien wel de reden om zich onveilig of bedreigd te voelen. Voorbeelden kunnen zijn: veel harde geluiden of mede-leerlingen die in de pauze ruige spelletjes spelen. Wederom is het belangrijk om het hier met school over te hebben en samen te zoeken naar een oplossing. In deze situatie  kan een oplossing vaak beter gericht zijn op jouw zoon of dochter in plaats van op de omgeving zelf. Je kan bijvoorbeeld andere leerlingen moeilijk verbieden om buiten te voetballen, maar je kan wel voorstellen dat je zoon of dochter tijdens de pauze binnen mag blijven.

Chaos

School kan ontzettend chaotisch zijn en voor kinderen met autisme kan dit erg vermoeiend zijn. Vijf dagen in de week naar school met drukke kinderen, huiswerk, verschillende leerkrachten, verschillende lokalen, heen en terug fietsen door druk verkeer, herrie in de pauze en ga zo maar door. Het vergt nogal wat van iemand met autisme. Als je merkt dat je zoon of dochter erg moe thuis komt, of de vrijdag vaak thuis moet blijven, overleg dan met school wat je kan aanpassen. Zeker op het speciaal onderwijs zijn er veel dingen die geregeld kunnen worden om de schooldag wat minder chaotisch te maken. Enkele voorbeelden zijn:frustrated_teen_boy_student_H

  • Vaste plek in elke klas
  • Tijdens de pauze binnen mogen blijven
  • Een scherm op de tafel
  • Ipod of MP3 op mogen hebben tijdens extra rumoerige lessen (zoals techniek of handvaardigheid)
  • Elke dag op dezelfde tijd naar en van school

Overbelasting

Bij alle bovenstaande oorzaken kan overbelasting optreden, wat uiteindelijk de reden is dat kinderen helemaal niet meer naar school willen of durven. De bovenstaande tips zijn vooral om schoolweigering te voorkomen. Als jouw zoon of dochter echt niet meer naar school kan, dan is het belangrijk om helemaal opnieuw te beginnen. Als iemand een burn out krijgt, begint hij of zij ook niet direct met volle dagen werken. Bouw het naar school gaan daarom ook langzaam weer op en probeer de belangrijkste knelpunten eerst op te lossen. Zo kan je beginnen met 1 ochtend in de week naar  school (het liefst de ochtend met de leukste vakken) en dat opbouwen naar 2 ochtenden, 3 ochtenden, anderhalve dag en ga zo maar door. Een belangrijkste tip: ga nooit te snel! Als het dan niet lukt kan dit faal ervaringen opleveren waardoor je weer helemaal opnieuw moet beginnen.

De belangrijkste tip die ik kan geven ter voorkoming van schoolweigering of het omgaan met schoolweigeringen is overleg met de juiste personen op school. Als je merkt dat de school niet kan of wil mee helpen kijk dan of je zoon of dochter naar een andere school kan. Het klinkt misschien als een drastische oplossing, maar soms is een frisse start het beste.

 

facebooktwitterby feather
Als eerste een nieuw artikel lezen? 
Schrijf je in voor de autismore nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *