815611_73670521

Slaapproblemen en autisme

Iedereen heeft wel eens een nachtje dat hij of zij niet zo lekker slaapt, maar als jou zoon of dochter elke nacht weer problemen heeft om goed te slapen dan kan dit vervelende gevolgen hebben. Zeker kinderen hebben veel behoefte aan een goede en zeker ook voldoende nachtrust.
Gelukkig zijn ook slaapproblemen goed te verhelpen en in dit artikel geef ik jullie wat tips over wat je er zelf aan kan doen!

 

Wat is een slaapprobleem?teen002
Voordat ik je vertel wat je precies kan doen aan een slaapprobleem, is het natuurlijk goed om te weten wanneer iets nu echt een slaapprobleem is! De slaapproblemen die het meeste voorkomen zijn insomnia  en hypersomnia.
Hypersomnia betekent dat je overdag ontzettend moe bent, terwijl je toch voldoende slaapt. Dit kan bijvoorbeeld komen door een ijzertekort, maar misschien ook door een heel andere slaapstoornis zoals snurken!
Insomnia betekent dat je veel moeite hebt met in slaap vallen en blijven slapen. ’s Avonds niet in slaap kunnen vallen en lang wakker liggen bijvoorbeeld, maar ook ’s nachts vaak wakker worden en niet opnieuw in slaap kunnen vallen valt onder deze categorie. Als je dit soort klachten herkent dan helpen de onderstaande tips misschien wel voor jou.

Wat helpt bij slapen?
Een van de belangrijkste dingen die je kan doen is ervoor zorgen dat de slaapkamer (vooral het bed) van jou zoon of dochter goed zijn ingericht om te kunnen slapen. Zeg bijvoorbeeld dat ze overdag niet op bed mogen om te voorkomen dat het bed ook gebruikt wordt als bank of springkussen. Zorg ervoor dat de slaapkamer goed donker kan worden gemaakt met bijvoorbeeld gordijnen (eventueel een nachtlampje kan natuurlijk wel). Een vaste bedtijd zorgt daarnaast voor een vast ritueel en kan ook al enorm helpen met in slaap vallen. Begin ook elke dag rond dezelfde tijd met het aantrekken van de pyjama en tanden poetsen. Verder is het natuurlijk ook belangrijk dat het ’s nachts niet te warm of te koud is in de slaapkamer, pak dus in de winter een extra deken en doe in de zomer je raam lekker open. Kinderen met autisme kunnen soms zelfs maar moeilijk aangeven dat ze niet kunnen slapen door hitte of kou.
Samengevat: zorg voor een frisse en opgeruimde slaapkamer waar in het bed heerlijk kan worden geslapen en in de rest van de kamer lekker kan worden gespeeld. Poets de tanden, trek een pyjama aan, lees nog een verhaaltje en doe elke dag om dezelfde tijd het licht definitief uit.

Wat kan ik doen aan mijn problemen?
Als je al het bovenstaande al goed voor elkaar hebt (of dit nu ondertussen hebt geregeld) en nog steeds is slapen een groot probleem dan heb ik nog een paar extra tips:

  • Drink een glas melk: Sommige voedingsstoffen kunnen je helpen om moe te worden. Een glas melk is hier een goed voorbeeld van, maar een boterham met pindakaas werkt ook. Andere voedingsstoffen zoals koffie, thee, energydrankjes of snoep, houden je juist extra wakker. Probeer dit soort voedingstoffen niet meer te geven aan je kind als ze bijna gaan slapen. Geef ze liever nog een glas melk 😉
  • Maak je kind moe: “Ja maar ik ben nog helemaal niet moe!”. Klinkt dit je bekend in de oren? Probeer er dan voor te zorgen dat jouw kinderen echt wel moe zijn aan het einde van de dag. Niet elke middag tv kijken, maar hup lekker buiten spelen.
  • Monsters wegjagen: Sommige kinderen zijn erg bang in het donker en kunnen daarom slecht slapen. In plaats van te ontkennen dat er monsters zijn kan je jouw zoon of dochter helpen met het wegjagen van de monsters. Bijvoorbeeld met een anti-monster spray, een waakknuffel of een nachtlampje met anti-monster krachten. Probeer geen rituelen in stand te houden die op de lange termijn slecht zijn voor het slaapritme zoals bij papa en mama in bed slapen of veel licht aanhouden in de slaapkamer.
  • Wees streng: De moeilijkste tip die ik jullie kan geven is om streng te zijn. Bedtijd is bedtijd en daar wordt niet vanaf geweken. Komt jouw zoon of dochter elke 5 minuten weer naar beneden met een nieuwe smoes? Ga hier dan niet op in maar begeleid je zoon of dochter elke keer gewoon weer terug naar zijn of haar slaapkamer. Zorg ervoor dat ze even plassen/wat drinken/hun tandenpoesten voor ze naar bed zodat dit niet elke avond een smoesje kan worden ;-). Komen ze te vaak uit bed, dan kan hier een straf tegenover staan, gaat het juist goed, dan kan je je kind de volgende dag hiervoor belonen (bijvoorbeeld met een lekker ontbijt).

Misschien hebben jullie voor mij nog wel een tip om in slaap te komen? In dat geval hoor ik ze graag :-)

 

facebooktwitterby feather
Als eerste een nieuw artikel lezen? 
Schrijf je in voor de autismore nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *