www.madebyvadim.com

Structuur en autisme

Kinderen met autisme hebben vaak veel behoefte aan structuur en duidelijkheid. Soms is dit als ouder lastig te garanderen voor je kind, zeker als je er zelf weinig invloed op hebt. Bijvoorbeeld als je uit eten gaat en je moet lang wachten op je eten. Of je gaat op vakantie en op de dag dat je lekker wilde gaan zwemmen, regent het ineens pijpenstelen. Dit zijn allemaal situaties waar je als ouder maar weinig aan kan doen.

Gelukkig heb je als ouder wel heel veel controle over hoe het er thuis aan toegaat. Een gestructureerde en duidelijke thuissituatie kan enorm veel rust brengen in het leven van jouw zoon of dochter met autisme (en waarschijnlijk ook in jouw eigen leven!). Daarnaast is het voor je kind erg fijn om na een drukke schooldag of een soms wat ongestructureerde vakantie terug te kunnen komen in een rustig en gestructureerd huis. Hieronder vind je tips hoe je jouw thuis duidelijk en gestructureerd kan maken.

Ruim op!

Laten we maar meteen beginnen met voor sommige de meest vervelende tip. Ruim het hele huis op. Een opgeruimd en overzichtelijk huis straalt rust uit en is een veilig oord om in thuis te komen na een drukke dag. Het is voor kinderen met autisme vaak fijn als alles in huis een doel en een plek heeft. Een vaste plek waar je jouw (school)tas kan leggen bijvoorbeeld. Of een bakje waarin iedereen zijn huis- en fietssleutels neerlegt. Zo weet je altijd waar alles is en hoef je in de ochtend nooit meer gehaast door je huis te lopen omdat je je fietssleutel kwijt bent :-). Als alles in huis een eigen plekje heeft, oogt het huis ook meteen een stuk opgeruimder!www.madebyvadim.com
In het begin zal het misschien nogal een taak zijn om je huis helemaal op te ruimen en ook zo te houden. Zeker als andere gewoontes moeten worden afgeleerd (bijvoorbeeld schoenen pas uitdoen als je op de bank zit, de schooltas op de trap leggen en na het ontbijt alles op tafel laten staan). Het wordt dus een kwestie van doorzetten en echt proberen om je te houden aan de nieuwe “opruim-regels”. Je hoeft natuurlijk niet alles tegelijk te veranderen. Begin simpel bij de deur en ruim het ruim beetje bij beetje op. Voordat je het doorhebt, is je hele huis geordend en heeft alles een eigen plekje. Op deze manier is het ook een minder abrupte verandering voor jouw zoon of dochter.

Week schema

Naast een opgeruimd huis, kan je ook op een andere manier structuur aanbrengen in jouw gezinsleven. Hang ergens in huis een weekschema op, het liefst op een plek waar je vaak komt. Bijvoorbeeld bij de eettafel of in de keuken. Op dit weekschema kan je voor iedereen in het gezin invullen wat er elke dag van de week op de planning staat. Een weekschema op een krijt of magneet bord is zeker aan te raden! Zo kan iedereen in één opslag zien wie wanneer thuis is, wie er mee eet die avond, wie vandaag aan de beurt is om de afwas te doen, en ga zo maar door.

Stappenplan

Je huis is opgeruimd en er hangt een duidelijk weekschema in de keuken! Dan geef tumblr_njfz2fRrVA1tkairwo1_1280ik je nu een tip die langzaamaan ook de buitenwereld een stukje gestructureerde kan maken. Namelijk door stappenplannen te maken voor taken die extra lastig zijn. Bijvoorbeeld taken als je huiswerk maken en huishoudelijke taken, maar ook taken als reizen met het OV en boodschappen doen. Als je ziet dat jouw zoon of dochter moeite heeft met een bepaalde taak, kan je hier samen een stappenplan voor maken. Doordat er een stappenplan is, heeft jouw kind altijd iets om op terug te vallen en hoeft hij of zij niet steeds om hulp te vragen. Na een tijdje wordt het stappenplan hopelijk overbodig en kan jouw zoon of dochter de taak helemaal zelfstandig uitvoeren. Kinderen die performaal sterker zijn dan verbaal, kunnen er baat bij hebben als een stappenplan vooral bestaat uit plaatjes. Oefen een nieuw stappenplan altijd eerst een keertje samen voordat je jouw zoon of dochter het alleen laat proberen. Op deze manier kan je meteen zien welke stappen misschien weg kunnen, of juist uitgebreider moeten.

Hopelijk helpen deze tips je verder en kan ook jij meer structuur aanbrengen je leven.

facebooktwitterby feather
Als eerste een nieuw artikel lezen? 
Schrijf je in voor de autismore nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *