917519_93927733

Vakanties en autisme

De zomervakantie: lekker geen school, geen huiswerk, geen drukke pauze’s, geen vervelende leraren en heerlijk weer! Nouja, meestal dan! Een vakantie is helaas lang niet voor iedereen een feest. Voor kinderen met autisme kan het ook best vervelend zijn. Alles wat je op een normale dag doet, geldt nu namelijk niet meer. Geen school, geen voetbal, veel vrienden zijn op vakantie. In plaats daarvan ben je ineens de hele dag thuis of (nog erger) moet je zelf op vakantie! De vaste structuur is helemaal weg en dat kan extra lastig zijn voor mensen met autisme. Daarom geef ik jullie in deze blog tips over wat je kunt doen om de vakantie weer leuk te maken.

StructuurVakantie en autisme
Zoals ik net al zei, valt bijna alle vertrouwde structuur weg tijdens een vakantie. Probeer toch zoveel mogelijk structuur vast te houden in de vakantie. Laat jouw zoon of dochter elke ochtend voor school de hond uit? Zorg er dan voor dat dit klusje ook in de vakantie elke dag blijft staan. Volgt jouw dochter twee keer per week dansles, en voetbalt je zoon elke zaterdag? Misschien is er wel een zomercursus of een groep vrienden die dit blijven doen. Zo blijven ze ook lekker bezig. Probeer ook het slaapritme zo stabiel mogelijk te houden. Dus niet elke dag laat naar bed en elke dag lang uitslapen, maar ook gewoon in de vakantie netjes een bedtijd aanhouden. Anders raakt het slaapritme helemaal in de war en hebben ze overdag totaal geen energie om iets te doen. Dat is natuurlijk ook zonde van al die vrije tijd ;-).

Bezig blijven
Het is verstandig om ook in de vakantie lekker bezig te blijven. Een ‘lege’ dag zorgt voor heel veel onduidelijkheid en verveling. Maak dus ook in de vakantie een dag- of weekschema met alles wat er gaat gebeuren en plan ook wat extra activiteiten in. Zo weet iedereen precies wat er elke dag op de planning staat en kan je van tevoren alvast dingen bedenken die je op een dag kan gaan doen. Plan uitjes zoals een dagje strand ruim van te voren, zodat dit duidelijk is en iedereen zich erop kan voorbereiden. Vraag van tevoren wanneer alle vrienden op vakantie zijn en zet ook dit in het schema. Zo weet jouw zoon of dochter ook wanneer ze wie kunnen bellen om iets leuks te gaan doen.

Op vakantie
Ga jullie in de vakantie lekker een weekje of twee weg? Probeer dan vooraf zoveel mogelijk te weten te komen over de plek waar jullie naar toe gaan. Is er een zwembad of een strand in de buurt? In wat voor accommodatie gaan jullie verblijven (als het even kan, kan je misschien alvast kiezen in welke kamer en in welk bed iedereen gaat slapen)? Wat voor weer is het daar? Op welke dagen gaan jullie ergens naartoe, en waar gaan jullie dan naartoe? Het klinkt misschien als veel werk om je hele vakantie van te voren al uit te stippelen, maar voor sommige kinderen met autisme is het heel prettig om alles vooraf al te weten. Zo zijn er zo min mogelijk (onaangename) verrassingen en wordt op vakantie gaan een minder grote stressfactor. Hoe minder stress, hoe meer ruimte er over is om te genieten van je welverdiende vakantie.

Georganiseerde vakanties
Heb je niet zo’n zin om je vakantie van tevoren helemaal uit te stippelen? Of ben jezelf ook wel even toe aan vakantie? Dan kan je ook een vakantie kiezen waarbij andere ervoor zorgen dat jouw vakantie heerlijk rustig is. Georganiseerde vakanties speciaal voor kinderen met autisme zijn in het hele land te vinden (soms zelfs in het buitenland). Bijvoorbeeld bij de vier linden, een boerderij in Drenthe. Of een van de reizen die de organisatie de kameleon aanbiedt. Kies een lekkere actieve vakantie bij flowreizen. Of ga je liever met het hele gezin op vakantie? Kijk dan eens bij autstede of heppie. Dit is nog maar een kleine greep uit het aanbod van georganiseerde vakanties!

Vakantie is leuk!
Als je dit allemaal leest denk je misschien, bah wat een gedoe, die vakantie wordt vreselijk! Dat is natuurlijk ook weer niet de bedoeling. Het is belangrijk dat je bepaalde zaken blijft doen zoals je altijd doet, maar vakanties zijn er natuurlijk ook om lekker niks te doen. Laat je kinderen af en toe ook lekker laat opblijven, koop een leuke videogame voor ze of bouw samen de hut van je dromen in de achtertuin. Alles kan, want je hebt ten slotte vakantie! Het is helemaal niet erg om af en toe de bedtijd even te vergeten of een heerlijke pyjama dag te hebben, als het maar duidelijk is en niet te vaak. Vergeet ook niet de week voordat de scholen weer beginnen, de structuur weer zoveel mogelijk terug te laten komen. Dan is iedereen weer helemaal klaar voor school 😉

Heb jij nog tips over wat je kunt doen in de vakantie? Ik ben benieuwd!

 

facebooktwitterby feather
Als eerste een nieuw artikel lezen? 
Schrijf je in voor de autismore nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *